- Autor: Dagmara
- Wyświetleń: 5869
- Dodano: 2021-10-24 / 09:51
- Komentarzy: 0
Kruche ciasteczka na deser: korzenne, migdałowe i maślane
Pyszne i chrupiące ciasteczka perfekcyjnie komponują się ze smakiem popołudniowej kawy czy herbaty. Możesz zrobić je własnoręcznie i podać jako deser. Ich pieczenie to również fajna zabawa dla najmłodszych i ciekawy pomysł na wspólne spędzenie czasu.
Ciasteczka korzenne
Składniki:
150 g masła
100 g cukru pudru
1 małe jajko
2 łyżeczki miodu
1 i 1/2 łyżki przyprawy piernikowej lub korzennej
1/2 łyżeczki cynamonu
250 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Masło w temperaturze pokojowej ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę (przez ok. 7 minut). Dodać jajko (również w temperaturze pokojowej) i ubijać jeszcze przez ok. 3 minuty. Do masy dodać miód, przyprawę piernikową lub korzenną i cynamon i razem zmiksować. Na końcu dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować do połączenia się wszystkich składników w jednolitą masę. Uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 minut. Ciasto rozwałkować podsypując mąką na placek o grubości ok. 3 mm. Foremkami lub szklanką wyciąć ciasteczka i ułożyć je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Ciasteczka migdałowe
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g kostki masła
1/3 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki migdałów blanszowanych
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 żółtko jajka
Przygotowanie:
W misce umieścić miękkie masło i cukier. Ucierać całość przez kilka minut. Następnie dodać resztę składników (oprócz migdałów) i ugnieść ciasto na jednolitą masę. W melakserze zmielić migdały blanszowane. Można również posiekać orzechy nożem, rozdrobnić je w moździerzu lub rozkruszyć wałkiem w woreczku spożywczym. Mielone migdały wymieszać z masą. Gotowe ciasto włożyć na ok. 30 minut do lodówki. Z ciasta uformować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Lekko je spłaszczyć i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować niewielkie odległości, by ciastka nie połączyły się w całość. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez ok 15-20 minut. Opcjonalnie: na końcu pieczenia ciastka można udekorować migdałem u góry.
Ciasteczka maślane
Składniki:
120 g schłodzonego masła
3 łyżki cukru pudru
150 g mąki pszennej
kilka kropel ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wsypać do miski i ugnieść na jednolitą masę. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Z ciasta uformować kuleczki w wielkości orzecha, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć widelcem (nadając jednocześnie wzorek ciasteczkom). Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
News4Media/ fot. iStock
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.