• Autor: Dagmara
    • Wyświetleń: 2670
    • Dodano: 2021-11-13 / 16:07
    • Komentarzy: 2

    Ruchanki, psiochy, gęsie pipki. Proste przepisy na weekendowe dania

    Pomysłowość w nazewnictwie niektórych potraw może wywołać na twarzy uśmiech. W rzeczywistości są to dania, które doskonale sprawdzą się jako weekendowy obiad w rodzinnym gronie. Dziś podpowiadamy, jak przyrządzić nietypowe przysmaki kuchni kaszubskiej, lubelskiej i żydowskiej.

    Ruchanki, czyli kaszubskie racuszki

    Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej):

    - pół kilograma mąki pszennej
    - trzy jajka
    - 100 gramów masła
    - pół litra mleka
    - 50 gramów drożdży
    - łyżeczka cukru wanilinowego
    - łyżeczka cukru białego
    - trzy jabłka
    - olej do głębokiego smażenia
    - cukier puder do posypania
    - szczypta soli

    Przygotowanie:

    1. Drożdże pokruszyć, wymieszać ze 125 ml mleka i cukrami, tworząc z nich gładką masę. Odstawić na 10 -15 minut.

    2. Pozostałą część mleka podgrzewać i jednocześnie miksować, dodając kolejno: mąkę, sól, roztrzepane jajka i masło. Zdjąć z ognia w chwili, kiedy ciasto uzyska jednolitą konsystencję.

    3. Do powyższej mieszanki dodać pokrojone w drobną kostkę jabłka i przygotowany wcześniej rozczyn z drożdży.

    4. Łyżką nakładać na rozgrzany, głęboki olej niewielkie porcje mieszanki i smażyć z obu stron aż ruchanki zarumienią się na ciemnozłoty kolor.

    5. Odsączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem przed podaniem.

    Psiochy, czyli lubelskie kluchy ziemniaczane

    Składniki:

    - kilogram ziemniaków
    - 60 gramów mąki
    - sól do smaku
    - cebula
    - smalec ze skwarkami (najlepiej swojski)

    Przygotowanie:

    1. Ziemniaki umyć, obrać i ugotować do uzyskania miękkości. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 120 st. C.

    2. Po ugotowaniu ziemniaków odlać część wody, pozostawiając na dnie ok. 1 centymetr.

    3. Na kartofle wysypać równomiernie mąkę i odstawić do piekarnika na pół godziny. Po tym czasie wyciągnąć je i drewnianym tłuczkiem mieszać, aż całość osiągnie jednolitą konsystencję.

    4. Na patelni zarumienić cebulę i rozpuścić smalec, którym należy polewać ułożone na talerzu, wcześniej przygotowane ziemniaki.

    Gęsie pipki, czyli żołądki z gęsi po żydowsku

    Składniki:

    - kilogram żołądków z gęsi (można zastąpić je żołądkami indyczymi)
    - 100 gramów cebuli
    - 100 gramów włoszczyzny
    - cztery łyżki mąki
    - natka pietruszki
    - trzy ząbki świeżego czosnku
    - 100 gramów smalcu z gęsi
    - sól i pieprz do smaku
    - ziele angielskie i liść laurowy

    Przygotowanie:

    1. Żołądki należy umyć, wyczyścić i obgotować w wodzie z dodatkiem soli przez ok. 10 minut.

    2. Cebulę i warzywa obrać i pokroić w plasterki.

    3. Żołądki obsmażyć na rozgrzanym smalcu, aż lekko się zarumienią. Dodać warzywa oraz przyprawy i dusić wszystko razem podlane wodą, aż żołądki będą miękkie.

    4. Wywar odsączyć przez durszlak, dodać do niego mąkę i zmiksować wszystko z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podgotować chwilę, aż wytworzy się sos o konsystencji zawiesiny.

    5. Żołądki wyłożone na talerz polać sosem i posypać posiekaną natką pietruszki. Gęsie pipki można podawać z tradycyjnymi dodatkami (np. ziemniaki i surówka) lub kluskami.
    News4Media/ fot. iStock
    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2021-11-14 02:14:19 [46.134.99.*] id:1625610  
    liberty: Napisał postów [5509], status [Szycha] Reputacja
    Psiocha - lubię zwłaszcza jak ma 18-20 lat - jak na Opole24 takie są to zapraszam do mnie dziewczynki;-)

    Nick:
    Treść:
    2021-11-13 23:18:47 [89.67.10.*] id:1625608  
    Nikolaev: Napisał postów [506], status [pismak] Reputacja
    psiochy... dobre.

    Nick:
    Treść: