- Autor: Dagmara
- Wyświetleń: 2670
- Dodano: 2021-11-13 / 16:07
- Komentarzy: 2
Ruchanki, psiochy, gęsie pipki. Proste przepisy na weekendowe dania
Pomysłowość w nazewnictwie niektórych potraw może wywołać na twarzy uśmiech. W rzeczywistości są to dania, które doskonale sprawdzą się jako weekendowy obiad w rodzinnym gronie. Dziś podpowiadamy, jak przyrządzić nietypowe przysmaki kuchni kaszubskiej, lubelskiej i żydowskiej.
Ruchanki, czyli kaszubskie racuszki
Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej):
- pół kilograma mąki pszennej
- trzy jajka
- 100 gramów masła
- pół litra mleka
- 50 gramów drożdży
- łyżeczka cukru wanilinowego
- łyżeczka cukru białego
- trzy jabłka
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Drożdże pokruszyć, wymieszać ze 125 ml mleka i cukrami, tworząc z nich gładką masę. Odstawić na 10 -15 minut.
2. Pozostałą część mleka podgrzewać i jednocześnie miksować, dodając kolejno: mąkę, sól, roztrzepane jajka i masło. Zdjąć z ognia w chwili, kiedy ciasto uzyska jednolitą konsystencję.
3. Do powyższej mieszanki dodać pokrojone w drobną kostkę jabłka i przygotowany wcześniej rozczyn z drożdży.
4. Łyżką nakładać na rozgrzany, głęboki olej niewielkie porcje mieszanki i smażyć z obu stron aż ruchanki zarumienią się na ciemnozłoty kolor.
5. Odsączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Psiochy, czyli lubelskie kluchy ziemniaczane
Składniki:
- kilogram ziemniaków
- 60 gramów mąki
- sól do smaku
- cebula
- smalec ze skwarkami (najlepiej swojski)
Przygotowanie:
1. Ziemniaki umyć, obrać i ugotować do uzyskania miękkości. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 120 st. C.
2. Po ugotowaniu ziemniaków odlać część wody, pozostawiając na dnie ok. 1 centymetr.
3. Na kartofle wysypać równomiernie mąkę i odstawić do piekarnika na pół godziny. Po tym czasie wyciągnąć je i drewnianym tłuczkiem mieszać, aż całość osiągnie jednolitą konsystencję.
4. Na patelni zarumienić cebulę i rozpuścić smalec, którym należy polewać ułożone na talerzu, wcześniej przygotowane ziemniaki.
Gęsie pipki, czyli żołądki z gęsi po żydowsku
Składniki:
- kilogram żołądków z gęsi (można zastąpić je żołądkami indyczymi)
- 100 gramów cebuli
- 100 gramów włoszczyzny
- cztery łyżki mąki
- natka pietruszki
- trzy ząbki świeżego czosnku
- 100 gramów smalcu z gęsi
- sól i pieprz do smaku
- ziele angielskie i liść laurowy
Przygotowanie:
1. Żołądki należy umyć, wyczyścić i obgotować w wodzie z dodatkiem soli przez ok. 10 minut.
2. Cebulę i warzywa obrać i pokroić w plasterki.
3. Żołądki obsmażyć na rozgrzanym smalcu, aż lekko się zarumienią. Dodać warzywa oraz przyprawy i dusić wszystko razem podlane wodą, aż żołądki będą miękkie.
4. Wywar odsączyć przez durszlak, dodać do niego mąkę i zmiksować wszystko z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podgotować chwilę, aż wytworzy się sos o konsystencji zawiesiny.
5. Żołądki wyłożone na talerz polać sosem i posypać posiekaną natką pietruszki. Gęsie pipki można podawać z tradycyjnymi dodatkami (np. ziemniaki i surówka) lub kluskami.
News4Media/ fot. iStock
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
liberty: Napisał postów [5509], status [Szycha]
Psiocha - lubię zwłaszcza jak ma 18-20 lat - jak na Opole24 takie są to zapraszam do mnie dziewczynki;-)