• Autor: News4media
    • Wyświetleń: 1391
    • Dodano: 2022-04-10 / 13:09
    • Komentarzy: 4

    Przepisy na potrawy, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole

    (Fot. iStock)

    Są takie dania, bez których nie wyobrażamy sobie Wielkanocy. Zostało tylko kilka dni, żeby pomyśleć o ich przygotowaniu.

    Wielkanoc to czas po Wielkim Poście, dlatego Polacy z przyjemnością zasiadają do stołów, aby w rodzinnym gronie delektować się smakiem tradycyjnych potraw. Wśród nich nie może zabraknąć m.in. białego barszczu, pasztetu i oczywiście jajek. Przygotowaliśmy proste przepisy, dzięki którym przedświąteczne gotowanie stanie się proste i przyjemne.

    BIAŁY BARSZCZ

    Ten świąteczny w wielu domach podawany jest w specjalnym chlebie. Nie może zabraknąć w nim wyrazistego smaku wędzonki i chrzanu. Dla urozmaicenia można dodać do niego również białą kiełbasę - w całości lub pokrojoną w plasterki. Na przygotowanie zupy powinniśmy poświęcić około 2 godzin.

    Składniki:

    - 0,5 kg wędzonego boczku
    - 350 g żeberek wędzonych
    - 0,4 kg ulubionej kiełbasy
    - duża cebula
    - 2-3 ząbki czosnku
    - starta na małych oczkach włoszczyzna
    - 0,5 litra gotowego zakwasu
    - 2 jajka
    - 1/3 szklanki mąki
    - małe opakowanie śmietany - 30 proc. tłuszczu
    - pół słoiczka chrzanu tartego
    - sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek do smaku

    Przygotowanie:

    1. Żeberka należy umyć, włożyć do dużego garnka i zagotować, po czym zebrać powstały z nich osad, dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować jeszcze przez ok. pół godziny. W tym czasie ugotować na twardo jajka.

    2. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Następnie dodać do niego cebulę pokrojoną w piórka oraz pokrojony w plasterki czosnek i zeszklić. Na końcu dołożyć naciętą lekko kiełbasę i obsmażyć ją, aż się zarumieni z każdej strony. Żeberka można wyjąć i odłączyć mięso od kości, a następnie dodać do zupy.

    3. Włoszczyznę zetrzeć na tarce i dołożyć do garnka razem z cebulą, czosnkiem, boczkiem i kiełbasą oraz chrzanem. Do wywaru dodać również zakwas.

    4. Ugotowane wcześniej jajka obrać ze skorupek i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć ze śmietaną i mąką. Białka siekamy. Wszystko dodajemy do garnka i gotujemy przez ok. 5 minut. Na końcu doprawić majerankiem do smaku.

    PASZTET WIELKANOCNY

    Żeby podbił nasze podniebienia, powinien obfitować w świeże, drobiowe mięso i warzywa. Może być dodatkiem do pieczywa, ale sprawdzi się również jako samodzielna potrawa. Przygotowanie zajmie ok. 2 godzin, nie licząc czasu pieczenia.

    Składniki:

    - 4 litry wody
    - 2 marchewki
    - kilogram podudzi z kurczaka
    - kilogram piersi z kurczaka
    - 200 gramów wątroby drobiowej
    - 4 średniej wielkości jajka
    - liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, gałka muszkatołowa tarta i słodka papryka do smaku,
    - 2 łyżki smalcu
    - 2 łyżki suszonego lubczyku

    Przygotowanie:

    1. Mięso ugotować z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych, marchewki, lubczyku, soli, pieprzu oraz wątróbki przez około godzinę. Następnie wyjąć wszystkie składniki z wody i wystudzić.

    2. Wszystkie ugotowane wcześniej składniki zmielić dwukrotnie w maszynce.

    3. Do masy dodać łyżeczkę gałki muszkatołowej, jajka i smalec. Doprawić solą, pieprzem i łyżką słodkiej papryki.

    4. Masę wyrabiać rękami do osiągnięcia jednolitej konsystencji.

    5. Całość przełożyć do keksówki i piec przez 1,5 godziny w temperaturze 180 st. C.

    JAJKA FASZEROWANE

    W tym wypadku ograniczać nas może tylko wyobraźnia. Istnieją niezliczone kombinacje składników. Można wybrać swoje ulubione smaki i eksperymentować bez końca. Jednym z przykładowych przepisów są jajka faszerowane szynką i serem. Ich przyrządzenie zajmie nam nie więcej niż godzinę.

    Składniki:

    - 5 jajek
    - 100 gramów szynki konserwowej pokrojonej w kosteczkę
    - 40 gramów sera żółtego (np. gouda) startego na grubych oczkach
    - majonez
    - posiekana zielona cebulka
    - sól i pieprz do smaku
    - opcjonalnie dwa plastry świeżego ananasa pokrojone w drobniejsze kawałki

    Przygotowanie:

    1. Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu i obraniu delikatnie wyciągamy z nich żółtka i przekładamy do miski.

    2. Rozcieramy żółtka i dodajemy do nich pozostałe składniki, a następnie łączymy całość w jednolitą masę o konsystencji zbliżonej do twarogu.

    3. Tak powstałym farszem wypełniamy oddzielone wcześniej białka.

    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2022-04-10 16:33:54 [83.7.92.*] id:1636616  
    azam: Napisała postów [936], status [stały bywalec] Reputacja
    Gdzie żur ??

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [3]
    2022-04-10 19:01:39 [89.67.142.*] id:1636633  
    wojtasoks: Napisał postów [10984], status [VIP] Reputacja
    Biały barszcz zauważyłeś?
    2022-04-10 19:02:41 [212.102.35.*] id:1636634  
    neo: Napisał postów [2104], status [Szycha] Reputacja
    Żur i biały barszcz to nie to samo!
    2022-04-11 08:08:02 [31.0.43.*] id:1636666  
    wojtasoks: Napisał postów [10984], status [VIP] Reputacja
    Wiem wiem. Ale to jest artykuł ogólnopolski a w różnych częściach kraju różne tradycje są, czasem jest to żurek czasem biały barszcz. Często też błędnie i zamiennie te nazwy są używane.