• Autor: kam_ila
    • Wyświetleń: 871
    • Dodano: 2022-04-12 / 10:24
    • Komentarzy: 0

    Dziś dzień czekolady. Można go świętować na wiele sposobów

    Czekolada pojawia się w coraz bardziej wymyślnych odsłonach: to już nie tylko ciastka, batony czy lody, ale również piwo, mydło czy nawet masaż.


    Historia czekolady sięga mocno odległych czasów, ponieważ jak dowiedziono, specjalnym napojem czekoladowym rozkoszowali się już Majowie i Aztekowie. Jednak ziarna kakaowca dopiero w XV wieku przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb z jednej ze swoich wypraw. Następnie minąć musiało kilkaset lat, zanim w Niemczech powstała pierwsza tabliczka czekolady.

    Inne źródła podają, że czekolada ma swój początek w starożytnej Mezoameryce, czyli na obecnym terytorium Meksyku. To tam odkryto pierwsze krzewy kakaowca. Olmekowie, przedstawiciele jednej z najstarszych cywilizacji w Ameryce Łacińskiej, jako pierwsi poznali tajniki przyrządzania czekolady z kakao. Czekolada w formie stałej pierwszy raz pojawiła się w 1849 roku, z kolei w 1975 roku po raz pierwszy do czekolady dodano mleko skondensowane, tworząc w ten sposób czekoladę mleczną.

    Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. Nie można oczywiście zapominać o wyraźniej poprawie nastroju, co doceniają zwłaszcza kobiety - traktowana jest również jako afrodyzjak. Dlatego nie powinno dziwić, że na całym świecie ludzie wydają na ten smakołyk łącznie ponad 7 miliardów dolarów rocznie.

    MAZUREK CZEKOLADOWY

    A może świętowanie Dnia Czekolady warto przełożyć na czas zbliżających się Świąt Wielkanocnych? Wykorzystując potencjał jaki znajduje się w czekoladzie przedstawiamy przepis, który idealnie sprawdzi się i na tę okazję.

    Składniki:

    Ciasto:
    250 g mąki
    50 g cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    150 g masła
    3 żółtka

    Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę o wymiarach 26 x 33 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

    Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, i cukier puder, wymieszać. Dodać pokrojone na kawałeczki zimne masło i miksować lub rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtka i połączyć składniki w jednolitą kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Następnie pokroić w plastry i wyłożyć ciastem spód formy. Na samych brzegach ciasta można odcisnąć wzorki za pomocą widelca.
    Piec na złoty kolor przez około 20 - 25 minut. Wyjąć i ostudzić.

    Polewa czekoladowa:

    50 g masła
    100 g słodkiej śmietanki 30- 36%
    100 g czekolady gorzkiej
    50 g cukru pudru

    Pokrojone na kawałki masło, śmietankę, czekoladę połamaną na kawałki i cukier puder przełożyć do garnka. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż do połączenia się składników. Ostudzoną polewę wylać na ciasto.

    Ciasto można udekorować według uznania, np. posypując orzechami włoskimi.

    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".