• Autor: Dagmara
    • Wyświetleń: 919
    • Dodano: 2022-05-01 / 14:35
    • Komentarzy: 0

    Majówka z grillem. Nie samym mięsem człowiek żyje

    Jeszcze kilka lat temu Polacy stawiali znak równości miedzy słowami "grill" i "mięso". Ale czasy się zmieniają i dziś uczta grillowa to też święto dla osób, które stronią od mięsa.

    Prostsze w przygotowaniu, mniej pracochłonne i tak samo smaczne. To zalety warzyw (i niektórych owoców) z grilla. Nie więc nic dziwnego, że od dłuższego czasu majówkowy grill nie kojarzy się już tak powszechnie z samym mięsem.

    Bataty
    Składniki:
    bataty,
    sól i pieprz,
    oliwa z oliwek.

    Wykonanie:
    Bataty kroi się na grube plastry i przyprawia. Z obu stron należy posmarować oliwą i odstawić na parę minut. Grillować do zarumienienia. Najlepiej podawać z sosem czosnkowym lub ziołowym.

    Ziemniaki Hasselback
    Składniki:
    ziemniaki,
    sól i pieprz,
    olej kokosowy,
    czosnek,
    ser żółty,
    ziarna sezamu

    Wykonanie:
    Ziemniaki myje się i dokładnie obiera ze skóry. Należy je naciąć gęsto na głębokość około dwóch trzecich całego warzywa. W taki sposób tworzy się "harmonijka". Przeciśnięty przez praskę czosnek doprawia się solem i pieprzem. Dodać należy olej kokosowy i starty drobno ser żółty. Taką mieszanką naciera się ziemniaki i grilluje w folii w wysokiej temperaturze.
    Na koniec, tuż przed podaniem posypuje się sezamem.

    Pita z fetą i cebulą
    Składniki:
    gotowa pita,
    cebula,
    ser feta,
    sól i pieprz,
    cukinia

    Wykonanie:
    Cukinię trzeba pokroić w grube plastry i obficie posolić. Warzywa należy odstawić na bok, aby straciły goryczkę i puściły wodę. Dopiero potem należy je grillować. Gotowe wkłada się do pity, dodając pokrojony ser. Całość jeszcze raz kładzie się na ruszcie.




    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".