• Autor: News4media
    • Wyświetleń: 859
    • Dodano: 2022-06-02 / 15:37
    • Komentarzy: 0

    GIS ostrzega: pierniki z kremem niebezpieczne dla alergików

    fot. GIS

    W ciastkach użyto białka migdałowego, które jest potencjalnie niebezpieczne dla osób z alergią. Produkt został wycofywany z obrotu.

    Producent pierników poinformował Państwową Inspekcję Sanitarną o wadzie jednej partii słodyczy, które zostały wcześniej dopuszczone do sprzedaży. W ciastkach może znajdować się alergen, o czym nie ma odpowiedniej informacji na opakowaniu. GIS ostrzega, że białko migdałowe może powodować reakcję alergiczną. Żeby uniknąć konsekwencji zdrowotnych, należy porównać podane poniżej informacje z opisanymi przez producenta i jeśli są takie same, powstrzymać się od spożywania pierników. Szczegóły dotyczące produktu:

    Nazwa produktu: Pierniki z nadzieniem kremowym orzech laskowy
    Numer partii: L1293147A
    Data minimalnej trwałości: 07.2022
    Producent: Fabryka Cukiernicza Kopernik S.A., ul. Żółkiewskiego 34, 87-100 Toruń

    Oprócz poinformowania konsumentów o zagrożeniu, producent - pod nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej - rozpoczął również procedurę wycofywania wadliwych ciastek z obrotu.

    Jak rozpoznać alergię na migdały?
    W okolicach jamy ustnej może pojawić się obrzęk i swędzenie. Rzadziej objawia się katarem, biegunką, trudnościami z oddychaniem i łzawieniem z oczu. Zdarza się, że towarzyszy temu wysypka lub zaczerwienienie skóry. Przy szczególnie silnej reakcji alergicznej pacjent narażony jest na wstrząs anafilaktyczny, dlatego w przypadku bardzo złego samopoczucia wskazana jest konsultacja z lekarzem.

    Konsumenci, którzy mają dodatkowe pytania, mogą kontaktować się telefonicznie z głównym inspektoratem sanitarnym pod nr. telefonu +48 22 34 53 300 w dni robocze w godzinach 08:15-16:15. Pracownicy PIS udzielą wszelkich informacji.
    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".