• Autor: News4media
    • Wyświetleń: 1720
    • Dodano: 2022-06-13 / 15:31
    • Komentarzy: 2

    GIS ostrzega: kuchenny przyrząd z rakotwórczą substancją

    Badania Państwowej Inspekcji Sanitarnej potwierdziły, że w kuchennych szczypcach obecne są pierwszorzędne aminy, które mogą przenosić się na żywność.

    Pierwszorzędne aminy aromatyczne w większości uważane są za substancje kancerogenne, co potwierdza Międzynarodowa Agencja ds. Badań nad Rakiem. Główny Inspektor Sanitarny ostrzega, że w jednej partii uniwersalnych szczypiec kuchennych te związki są obecne. Możliwe są też ich migracje do żywności, z którą przyrząd będzie miał kontakt.

    Odpowiedzialna za jego produkcję firma DAJAR wycofała już wadliwą partię z obrotu. Teraz wyjaśnia, jak doszło do takiej sytuacji. Odrębne postępowanie w sprawie prowadzi również Państwowa Inspekcja Sanitarna. Konsumenci, którzy kupili szkodliwy przedmiot, nie powinni go używać.

    Jak rozpoznać szkodliwe szczypce?

    Główny inspektor sanitarny udostępnił informacje, które pomogą w zidentyfikowaniu wskazanej partii. Na opakowaniu należy szukać przedstawionych poniżej oznaczeń:

    Produkt: Szczypce uniwersalne 23 cm Ambition
    Numer partii: 372366AS
    Kod kreskowy: 5904134966834
    Producent: DAJAR Sp. z o. o., ul. Połtawska 6, 75-072 Koszalin

    Konsumenci, którzy mają dodatkowe pytania, mogą kontaktować się telefonicznie z głównym inspektoratem sanitarnym pod nr. telefonu +48 22 34 53 300 czynnym w dni robocze w godz. 8:15-16:15. Pracownicy GIS udzielą wszelkich informacji.
    News4Media/fot. GIS
    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2022-06-13 17:05:53 [46.204.8.*] id:1641581  
    DonPedro69: Napisał postów [11148], status [VIP] Reputacja
    Nie mam zaufania do plastyku w kuchni.

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [1]
    2022-06-14 10:33:27 [31.0.38.*] id:1641641  
    wojtasoks: Napisał postów [10984], status [VIP] Reputacja
    Plastik ewentualnie do chłodnych substancji i nie kwaśnych. Najlepiej wcale, jeśli chodzi o kuchnię, to fakt.