• Autor: News4media
    • Wyświetleń: 1507
    • Dodano: 2022-07-09 / 13:37
    • Komentarzy: 2

    Koktajl, puszyste placki, zapiekana z warzywami. Proste przepisy na cukinię

    (Fot. iStock)

    Sezon na cukinię trwa do końca lata. Jest smaczna, prosta w obróbce i tania. Warto sięgać po nią zawsze, kiedy brakuje pomysłu na zdrowy i pożywny posiłek.

    Cukinia to sezonowe warzywo, które zachwyca swoją delikatnością. Jest tania, a przyrządzić można z niej naprawdę dużo. Na dodatek obfituje w potas, magnez, żelazo i wiele witamin. Nadaje się do jedzenia na surowo, jak i po obróbce termicznej. Poleca się ją również na grilla i jako dodatek do dań głównych. Przygotowaliśmy przykładowe przepisy, które pomogą włączyć cukinię do codziennego menu.

    Owocowy koktajl

    Choć jest warzywem, cukinia doskonale smakuje w towarzystwie owoców. Wystarczy przygotować te, które lubimy najbardziej i rozdrobnić je z pomocą blendera do płynnej postaci. Tu składniki zależą tylko od naszych preferencji smakowych i wyobraźni. My postawiliśmy na klasyczny koktajl, który sprawdzi się np. jako zdrowe śniadanie lub deser.

    Przykładowe składniki:
    - 1 obrany banan- 1 obrane kiwi- 1 obrane jabłko- garść truskawek- połowa obranej cukinii- 1 obrana gruszka- szklanka mleka lub pół szklanki wody.

    Puszyste placuszki Wracasz z pracy i orientujesz się, że w lodówce nic nie ma na obiad? Jeśli przypadkiem masz w domu jedną cukinię i kilka podstawowych składników, wyczarujesz z nich obłędne placuszki. To proste, tanie i stosunkowo szybkie danie.

    Składniki:- jedna cukinia- 2 jajka- 6 łyżek mąki pszennej- czubata łyżka jogurtu naturalnego- 2 ząbki czosnku- pęczek zielonej cebulki ze szczypiorem- odrobina pieprzu, łyżeczka cukru i pół łyżeczki soli do smaku- olej.

    Przygotowanie:

    1. Cukinię, jajka, mąkę, jogurt, czosnek, cebulkę, szczypior i przyprawy wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. W międzyczasie wylewamy na patelnię tyle oleju, aby przykrył jej dno.2. Na rozgrzany olej układamy przygotowane wcześniej ciasto tak, aby jeden placek był wielkości dna szklanki.3. Smażymy z obu stron na średnim ogniu, aż się zarumienią.

    Cukinia zapiekana z warzywami

    Nie dość, że smaczna, to na dodatek dietetyczna. Ucieszy podniebienia osób dbających o linię i nie tylko. Przygotowanie wymaga nieco więcej czasu, ale efekt jest oszałamiający.

    Składniki na jedną cukinię (należy pomnożyć przez ilość porcji):- cukinia średniej wielkości- pomidor- ogórek świeży- 2 ząbki czosnku- pół pęczka szczypioru- jajko- ok. 100 gramów startego sera- twarożek śmietankowy (jak do kanapek)- sól i pieprz do smaku.

    Przygotowanie:

    1. Pomidora i ogórka kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, twarożek i jajko. Wszystko mieszamy dokładnie, na końcu dodając jeszcze posiekany szczypiorek i przyprawy według upodobań. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.2. Cukinię przekrajamy wzdłuż i wydrążamy z niej miąższ, który również dodajemy do farszu i jeszcze raz mieszamy. Następnie ten sam farsz układamy w połówkach cukinii.3. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową wykładamy połówki cukinii z farszem i zapiekamy przez ok. 40 minut.4. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia wyciągamy cukinie z piekarnika, aby posypać je startym serem i dopiekamy według planu.


    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2022-07-09 15:41:37 [83.7.106.*] id:1643419  
    azam: Napisała postów [936], status [stały bywalec] Reputacja
    Wszystko wszystkim, tylko kto mi to zrobi :D

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [1]
    2022-07-09 19:00:22 [89.67.142.*] id:1643431  
    wojtasoks: Napisał postów [10984], status [VIP] Reputacja
    Rączki z tyłka wyrosły?,:,-)