- Autor: News4media
- Wyświetleń: 2398
- Dodano: 2022-07-22 / 12:30
- Komentarzy: 7
Kolejna sieć sklepów wprowadza limity na cukier. Tylko 5 kilogramów
Aldi dołącza do grupy sklepów, które nie pozwalają klientom kupić za dużo cukru. W tej sieci limit na jeden paragon wynosi 5 kilogramów.
Na liście sieci z limitami są już: Biedronka, Stokrotka, Netto (10 kg na paragon).
- Obowiązuje on we wszystkich sklepach naszej sieci, do odwołania - informuje Patrycja Kamińska, PR Manager Netto. - Równocześnie dokładamy starań, żeby cukier był dostępny we wszystkich naszych sklepach i żeby nie brakowało go dla klientów Netto. Korzystamy z zapasów centralnych, jak również zwiększamy zamówienia u producentów w Polsce, a także nawiązujemy współpracę z zagranicznymi dostawcami cukru.
Ludzie kupują cukier w ilościach hurtowych. Dlatego tak szybko znika ze sklepów. Trzeba jednak podkreślić - że towaru nie zabraknie.
- Zamówienia realizowane są zgodnie z zawartymi kontraktami, a dostawy odbywają się bez zakłóceń ze strony spółki. W lipcu realizacje zamówień do 10 z 16 centrów dystrybucji sieci Biedronka, które obsługuje Krajowa Grupa Spożywcza SA, wyniosły 100 proc. - wyjaśnia Szymon Smajdor, rzecznik prasowy Krajowej Grupy Spożywczej.
Należące do grupy cukrownie produkują 40 proc. towaru dostępnego na polskim rynku. Pozostały cukier pochodzi z firm należących do niemieckich właścicieli. One też zapewniają, że cukru mają pod dostatkiem. - W związku z doniesieniami medialnymi dotyczącymi niepokoju, z jakim mamy w ostatnim czasie do czynienia na rynku sprzedaży cukru, Nordzucker Polska zapewnia, że wszystkie dostawy tego surowca do kontraktowych klientów spółki, w tym do sieci handlowych, są realizowane planowo i bez zakłóceń, po cenach zakontraktowanych w ubiegłym roku - uspokaja w wiadomosciachhandlowych.pl Marcin Lechowski, prezes polskiego oddziału Nordzucker.
Producenci wyjaśniają, że Polacy dali się porwać panice i obawom o to, że cukru zabraknie. Smajdor przypomina, że podobna sytuacja miała miejsce 2 lata temu podczas wybuchu epidemii COVID-19. Niepewność u konsumentów o dostępność towarów w sklepach sprawiła, że kupowali na zapas.
- Wszystko wskazuje na to, że i tym razem pojawiała się nieuzasadniona obawa o dostępność cukru w przyszłości. Obecnie nie ma zagrożeń, że w naszym kraju go zabraknie - podkreśla Lechowski. I przypomina, że latem zawsze zapotrzebowanie na cukier jest wyższe. Polacy robią przetwory owocowe na zimę, a tony tego towaru kupują też przetwórnie przemysłowe.
Do tego trzeba dodać jeszcze nowe zjawisko, o którym mówi Kamińska: - Mamy sygnały, że cukiernicy przestawili się na cukier z rynku zamiast z hurtowni z uwagi na niższe ceny detaliczne.
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
wojtasoks: Napisał postów [10984], status [VIP]
Zwykłe problemy z logistyką które sieci handlowe wykorzystują do podbicia ceny. A że ludzie to w dużej części barany, to podkręca się ich jeszcze takimi limitami.