• Autor: News4media
    • Wyświetleń: 1230
    • Dodano: 2022-10-15 / 10:00
    • Komentarzy: 0

    Nie tylko zupa, nie tylko pieczona. Kilka przepisów na dania z dyni

    Nie ma się co ograniczać, przygotowując dynię. To warzywo często jest wykorzystywane w domach do robienia zup. A możliwości jest dużo więcej.

    Sezon na dynię w pełni. Nie zawsze to warzywo w Polsce było tak popularne jak teraz. Były czasy, kiedy nie jadało się go powszechnie, a cenione były tylko pestki. To się jednak zmieniło i dziś dynia ma już swoje stałe miejsce na polskich stołach.

    Problemem jednak jest to, że nadal wiele osób wykorzystuje dynie tylko do robienia zup i kremów. Tymczasem możliwości jest znacznie więcej.

    Giuwecz

    Składniki:
    60 dag wołowiny,
    1 kg różnych warzyw: cebula, dynia, marchew, por, fasola, kapusta, papryka, pomidory,
    2 łyżki tłuszczu,
    kilka orzechów,
    sól i pieprz.

    Wykonanie: mięso umyć, pokrajać jak na gulasz, obrumienić na tłuszczu. Następnie dodaje się zarumienioną cebulę i podlewa wodą. Po jakimś czasie dodaje się pokrojoną dynię, marchew, por, fasolkę, kapustę, paprykę. Pomidory lądują w garnku na końcu.

    Na koniec danie doprawia się solą i pieprzem i dodaje drobno posiekane orzechy włoskie. Gdy wszystkie warzywa są miękkie, giuwecz zapieka się w piekarniku.

    Podawać z chlebem, makaronem lub ryżem.

    Zupa z dyni z imbirem

    Składniki:
    1 kg dyni Hokkaido,
    1,5 litra bulionu warzywnego,
    3 cebule szalotki,
    kawałek korzenia imbiru,
    kilka ząbków czosnku,
    1 łyżka miodu,
    150 ml śmietanki 30 proc.,
    1 łyżeczka mielonego kminku,
    1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki,
    sól, pieprz, oliwa.

    Wykonanie: dynie pokroić w ćwiartki i usunąć pestki. Posmarowaną oliwą lub olejem ułożyć skórką do góry i piec pół godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

    Gdy wystygnie należy warzywo pokroić, a na patelni przesmażyć posiekane szalotki, imbir i czosnek, posolić, doprawić kminkiem. Wszystko razem z dynią ląduje w garnku. Dodaje się bulion i gotuje około 20 minut. Po tym czasie zupę się miksuje i dodaje śmietankę, miód, papryką. Całość trzeba ponownie zagotować.

    Frytki z dyni

    Składniki:
    dynia,
    sól, pieprz,
    oliwa z oliwek.

    Wykonanie: dynię obrać, usunąć miąższ z pestkami i pokroić w słupki. Warzywo miesza się w misce z oliwą i przyprawami. Następnie słupki układa się w piekarniku. Należy je piec 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Co kilka minut można przemieszać.

    Na koniec dynię posypuje się np. ziołami prowansalskimi. Można podawać z sosem czosnkowym lub paprykowym.

    Racuchy z dyni

    Składniki:
    1 kg dyni,
    1 szklanka mąki kukurydzianej,
    1 szklanka mleka,
    2 jaja,
    4 łyżki śmietany,
    4 łyżki masła,
    szczypta sody.

    Wykonanie: obraną dynię ściera się na grubej tarce i miesza ze wszystkimi składnikami. Taką masę smaży się na patelni, aż placki będą złote. Rauchy można podawać z miodem.

    Tarta z dynią i morelami

    Składniki:
    30 dag mąki,
    20 dag masła,
    2 żółtka,
    10 dag cukru pudru.
    15 dag dyni,
    2 jabłka,
    4 morele,
    cukier i cynamon.

    Wykonanie: z cukru pudru, mąki, jajek, masła ukręcić ciasto. Należy je wstawić do lodówki, żeby się schłodziło.
    Dwie warstwy trzeba rozwałkować i ułożyć w foremce na tartę. Spód ciasta koniecznie trzeba nakłuć.
    Przykryte folią aluminiową należy piec 10 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Następnie na ciasto układa się przesmażone dynie, jabłka i morele doprawione cukrem i cynamonem. Piecze się, aż składniki będą miękkie.

    Smacznego!
    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".