- Autor: News4media
- Wyświetleń: 1230
- Dodano: 2022-10-15 / 10:00
- Komentarzy: 0
Nie tylko zupa, nie tylko pieczona. Kilka przepisów na dania z dyni
Nie ma się co ograniczać, przygotowując dynię. To warzywo często jest wykorzystywane w domach do robienia zup. A możliwości jest dużo więcej.
Sezon na dynię w pełni. Nie zawsze to warzywo w Polsce było tak popularne jak teraz. Były czasy, kiedy nie jadało się go powszechnie, a cenione były tylko pestki. To się jednak zmieniło i dziś dynia ma już swoje stałe miejsce na polskich stołach.
Problemem jednak jest to, że nadal wiele osób wykorzystuje dynie tylko do robienia zup i kremów. Tymczasem możliwości jest znacznie więcej.
Giuwecz
Składniki:
60 dag wołowiny,
1 kg różnych warzyw: cebula, dynia, marchew, por, fasola, kapusta, papryka, pomidory,
2 łyżki tłuszczu,
kilka orzechów,
sól i pieprz.
Wykonanie: mięso umyć, pokrajać jak na gulasz, obrumienić na tłuszczu. Następnie dodaje się zarumienioną cebulę i podlewa wodą. Po jakimś czasie dodaje się pokrojoną dynię, marchew, por, fasolkę, kapustę, paprykę. Pomidory lądują w garnku na końcu.
Na koniec danie doprawia się solą i pieprzem i dodaje drobno posiekane orzechy włoskie. Gdy wszystkie warzywa są miękkie, giuwecz zapieka się w piekarniku.
Podawać z chlebem, makaronem lub ryżem.
Zupa z dyni z imbirem
Składniki:
1 kg dyni Hokkaido,
1,5 litra bulionu warzywnego,
3 cebule szalotki,
kawałek korzenia imbiru,
kilka ząbków czosnku,
1 łyżka miodu,
150 ml śmietanki 30 proc.,
1 łyżeczka mielonego kminku,
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki,
sól, pieprz, oliwa.
Wykonanie: dynie pokroić w ćwiartki i usunąć pestki. Posmarowaną oliwą lub olejem ułożyć skórką do góry i piec pół godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Gdy wystygnie należy warzywo pokroić, a na patelni przesmażyć posiekane szalotki, imbir i czosnek, posolić, doprawić kminkiem. Wszystko razem z dynią ląduje w garnku. Dodaje się bulion i gotuje około 20 minut. Po tym czasie zupę się miksuje i dodaje śmietankę, miód, papryką. Całość trzeba ponownie zagotować.
Frytki z dyni
Składniki:
dynia,
sól, pieprz,
oliwa z oliwek.
Wykonanie: dynię obrać, usunąć miąższ z pestkami i pokroić w słupki. Warzywo miesza się w misce z oliwą i przyprawami. Następnie słupki układa się w piekarniku. Należy je piec 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Co kilka minut można przemieszać.
Na koniec dynię posypuje się np. ziołami prowansalskimi. Można podawać z sosem czosnkowym lub paprykowym.
Racuchy z dyni
Składniki:
1 kg dyni,
1 szklanka mąki kukurydzianej,
1 szklanka mleka,
2 jaja,
4 łyżki śmietany,
4 łyżki masła,
szczypta sody.
Wykonanie: obraną dynię ściera się na grubej tarce i miesza ze wszystkimi składnikami. Taką masę smaży się na patelni, aż placki będą złote. Rauchy można podawać z miodem.
Tarta z dynią i morelami
Składniki:
30 dag mąki,
20 dag masła,
2 żółtka,
10 dag cukru pudru.
15 dag dyni,
2 jabłka,
4 morele,
cukier i cynamon.
Wykonanie: z cukru pudru, mąki, jajek, masła ukręcić ciasto. Należy je wstawić do lodówki, żeby się schłodziło.
Dwie warstwy trzeba rozwałkować i ułożyć w foremce na tartę. Spód ciasta koniecznie trzeba nakłuć.
Przykryte folią aluminiową należy piec 10 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Następnie na ciasto układa się przesmażone dynie, jabłka i morele doprawione cukrem i cynamonem. Piecze się, aż składniki będą miękkie.
Smacznego!
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.