• Wyświetleń: 450
    • Dodano: 2022-11-02 / 14:53
    • Komentarzy: 0
    • Artykuł sponsorowany

    Jakie są przyczyny biegunki i co można jeść podczas takiego stanu?

    Biegunka jest nieprzyjemnym, czasem nawet bolesnym zaburzeniem trawienia, które objawia się rozwolnieniem. Wiąże się z oddawaniem płynnego stolca częściej niż 3 razy dziennie. Jeśli dochodzi do takich sytuacji, może się to wiązać z odwodnieniem i szybką utratą elektrolitów. Ważne jest więc nie tylko zapobieganie takim stanom, ale również odpowiednie działanie, kiedy jednak się pojawią. Sprawdź, jakie są rodzaje biegunki, co jeść oraz co pić, kiedy takowa trwa!

    Rodzaje biegunki - jakie typy rozwolnienia możemy wymienić?

    Biegunka to swego rodzaju zaburzenia w trawieniu jedzenia. Objawia się częstym oddawaniem kału o płynnej konsystencji. Biegunkę dzieli się na 3 typy. Jeśli trwa ona poniżej 7 dni, jest to biegunka ostra. Jeśli trwa do 14 dni, nazywana jest biegunką utrzymującą się. Biegunka, która trwa ponad 4 tygodnie, to biegunka przewlekła. Biegunka ostra to zazwyczaj zakażenie wirusowe bądź bakteryjne zakażenie układu pokarmowego. Często występują przez antybiotykoterapię, niektóre leki czy nietolerancje żywieniowe. Biegunka przewlekła występuje jako powikłanie celiakii. Często spotykana jest też w stanach zapalnych jelit czy też w przypadku Wrzodziejącego Zapalenia Jelita Grubego.

    Co jeść podczas biegunki?

    Każdy z nas czasem staje się ofiarą biegunki. Do najczęściej zadawanych pytań należy to, co jeść, kiedy zielone biegunki https://dietly.pl/blog/biegunka-wskazowki-co-jesc dają o sobie znać? Z diety stricte biegunkowej, warto wykluczyć takie produkty, jak grube kasze, płatki owsiane górskie, makarony pełnoziarniste, pieczywo pełnoziarniste czy owoce. Powodem tego jest spora dawka błonnika, który mógłby zaostrzyć chorobę. By nie obciążać dodatkowo układu pokarmowego, warto na jakiś czas odstawić tłuste produkty i dodatki, takie jak kiełbasy, wędliny, kabanosy, majonez, masło w dużej ilości czy śmietanę. Warto zrezygnować ze smażenia. Lepiej unikać również ostrych przypraw, mleka, wędzonych produktów czy cukru.

    Najlepszą formą przygotowywania pokarmów jest pieczenie w folii, gotowanie na parze czy na wodzie. Podstawą diety podczas biegunki powinny być produkty z niską zawartością błonnika pokarmowego oraz dość lekkie dla żołądka, takie jak domowe kisiele, kleik ryżowy, ryż z dodatkiem gotowanych warzyw.

    Co pić w czasie biegunki?

    Niezwykle ważne podczas biegunki jest nawadnianie. Zaleca się wypijanie minimum 2 litry wody podczas biegunki. Jednak to nie wszystko - każde wypróżnienie to dodatkowe 250 ml. Niekiedy zaleca się też stosowanie specjalnych elektrolitów, które są dostępne bez recepty w każdej aptece. Samodzielnie skomponowany izotonik również świetnie działa. Wystarczy przygotować ok. 2 litry wody, pół łyżeczki soli, 6 łyżek miodu oraz sok z ok. 2 cytryn. Po wymieszaniu tych wszystkich składników otrzymasz nietuzinkową wodę, która odpowiednio Cię nawodni i sprawi, że na pewno nie trafisz pod kroplówkę.

    Odwodniony organizm to organizm, który nie ma siły, by działać. Podczas biegunki oraz wymiotów, należy bardzo dużą wagę przykładać do picia.

    Artykuł sponsorowany

    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".