Działalność związana ze sprzedażą żywności, czy to w sklepie, kawiarni czy restauracji, wymaga spełnienia wymogów związanych z higieną i bezpieczeństwem produktów spożywczych, często bardzo restrykcyjnych. Z jednej strony potrzeba odpowiednich procedur sanitarnych i przeszkolonych pracowników, z drugiej - zakupu bezawaryjnego, certyfikowanego wyposażenia. Jakie akcesoria będą przydatne w sklepie spożywczym, a jakie w gastronomii? Podpowiadamy!
Wyposażenie sklepów spożywczych
Zakładając sklep spożywczy trzeba go dobrze zaprojektować. Regały muszą być nośne i stabilne oraz powinny stać w odpowiednich odległościach od siebie, żeby klienci mogli swobodnie przemieszczać się pomiędzy nimi z koszykiem lub wózkiem. Absolutne minimum to 90 cm, jednak wygodniejsze będą przejścia o szerokości co najmniej 120 cm. Jeśli planujesz sprzedaż serów i wędlin, koniecznie musisz wyposażyć sklep w krajalnicę do wędlin. Zdecydowana większość klientów preferuje kupowanie tego typu produktów w plasterkach niż w całych kawałkach. Krajalnice dobrej jakości będą służyły długo, a ich zakup nie jest ogromnym kosztem. Obowiązkowo musisz mieć też dobrą wagę kalkulacyjną. Kolejne niezbędne wyposażenie to szafy i lady chłodnicze, które umożliwią przechowywanie wędlin i nabiału w odpowiednich warunkach.
Wyposażenie gastronomii
Gastronomia to bardzo szerokie pojęcie. Lokalem gastronomicznym jest zarówno kawiarnia, lodziarnia, jak i bar czy restauracja. Dlatego wyposażenie lokali gastronomicznych obejmuje bardzo szerokie spektrum asortymentu. W zależności od konkretnego rodzaju biznesu możesz potrzebować maszynki do mielenia mięsa i garnków lub profesjonalnego ekspresu do kawy, gałkownic czy szpatułek do lodów. Wszystko zależy od tego, jakie potrawy chcesz oferować klientom w swoim lokalu. Natomiast bez względu na zakres działania w gastronomii potrzebne są przybory kuchenne (m.in. deski do krojenia, noże i miski), naczynia i sztućce oraz sprzęt do utrzymania higieny, czyli zmywarki gastronomiczne i kosze na odpady.
Pamiętaj o wymaganiach sanepidu
W trakcie tworzenia biznesplanu oraz kosztorysu sklepu z żywnością i lokalu gastronomicznego koniecznie trzeba zapoznać się z wymaganiami sanepidu dotyczącymi prowadzenia konkretnego rodzaju działalności. Bez pozytywnego odbioru ze strony Państwowej Inspekcji Sanitarnej nie ma mowy o otwarciu punktu dla klientów. Koniecznie zwróć uwagę na wymogi dotyczące wyposażenia (np. blaty łatwe do czyszczenia, odpowiednie zlewy, termometry w urządzeniach chłodniczych) i zbierz wszystkie niezbędne dokumenty (m.in. umowa na wywóz śmieci, wyniki badań wody, dokumentacja GHP-GMP i inne).