• Autor: News4media
    • Wyświetleń: 4387
    • Dodano: 2023-03-18 / 08:10
    • Komentarzy: 8

    Piekarze tłumaczą, co to jest chleb z dyskontu

    (Fot. iStock)

    Nie wskazują konkretnej sieci, ale ogólnie piszą, czym różni się prawdziwy chleb od produkowanego w masowych ilościach. Bo upieczone pieczywo z zamrażarki nie jest świeże - przekonują.

    Stowarzyszenie Rzemieślnik zamierza walczyć o polski chleb. Zgodnie ze swoim statutowym celem, który jest "pokazanie tajników rzemiosła piekarskiego, cukierniczego i lodziarskiego". Dlatego zaczyna akcję skierowaną do klientów.

    "Chodzi o pokazanie różnicy między pieczywem z sieci sklepowych, a tym kupowanym w piekarniach z wieloletnią tradycją. Tu trzeba zaznaczyć, że Rzemieślnik "nie bierze na cel" konkretnych sklepów. Stowarzyszeniu chodzi o wszystkie pseudo-piekarnie" - tak samo to tłumaczy.

    I dodaje: "Sieci są i już będą, ludzie będą tam kupować, ale niech chociaż wiedzą, jaka jest różnica, co kupują i dlaczego jeden chleb kosztuje 3 zł a inny 10? Politycy tego nie ułatwiają, obiecują że jak wygrają, to chleb będzie tani... Czyżby też chcieli upadku rzemiosła na rzecz przemysłu? Czy są ignorantami i nie wiedzą, co mówią?".

    Nazwa "piekarnia" musi być zastrzeżona

    Akcja polega na wymuszeniu i nagłośnieniu koniecznych uregulowań prawnych, chroniących rzemieślników.
    Po pierwsze, nazwa "piekarnia" musi być zastrzeżona dla podmiotów, które samodzielnie wytwarzają swoje wyroby. I to w dodatku z surowców podstawowych.

    Piekarnią nie mogą być lokale, które handlują pieczywem, ale go nie produkują. "Na rynku pojawiło się mnóstwo sieci franczyzowych, które w zasadzie działają jak sieci handlowe, odpiekają mrożonki..." - argumentuje Rzemieślnik.

    Po drugie, słowo "świeże" nie może odnosić się do pieczywa odmrożonego i powtórnie upieczonego.

    Świeże, z piekarni i rzemieślnicze

    Stowarzyszenie domaga się zmian w prawie, które zaczną chronić piekarnie. W wystosowanym apelu czytamy:
    "Jeśli akurat twoja piekarnia świetnie prosperuje, być może pomyślałeś: to nie jest mój problem, dopóki kasa się zgadza, nie muszę się angażować. Nic bardziej mylnego, to kwestia czasu, jak jakaś bogata sieć handlowa postawi obok ciebie lepszy lokal z tańszymi wyrobami, które też będą świeże, z piekarni i rzemieślnicze".


    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2023-03-18 10:28:56 [46.134.71.*] id:1657827  
    kemotazi: Napisał postów [540], status [starszy pismak] Reputacja
    Chleb jest za drogi, ale jeść trzeba.

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [2]
    2023-03-18 18:10:37 [83.4.165.*] id:1657838  
    dzony: Napisał postów [6587], status [VIP] Reputacja
    dziady z UE SĄ drogie!!!!!
    2023-03-18 22:34:04 [5.184.219.*] id:1657850  
    kemotazi: Napisał postów [540], status [starszy pismak] Reputacja
    Dziady, to taka potrawa.
    2023-03-18 12:25:46 [46.134.82.*] id:1657829  
    liberty: Napisał postów [5509], status [Szycha] Reputacja
    Żyjemy w chorych czasach gdy rządzą chorzy ludzie bo dziś nawet na odpady z robaków potrafią powiedzieć ze to jest mąka

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [1]
    2023-03-18 19:42:47 [83.26.158.*] id:1657843  
    devilopole: Napisał postów [738], status [rozpisany/na] Reputacja
    rządzą nami psychopaci
    2023-03-18 16:51:20 [185.117.85.*] id:1657836  
    Patryk100: Napisała postów [1019], status [rozpisany/na] Reputacja
    Najlepszy chleb w Opolu z piekarni KONFISZA, a w województwie z piekarni w Moszczance koło Pokrzywnej

    Nick:
    Treść:
    2023-03-18 15:33:10 [93.107.149.*] id:1657834  
    Polpha: Napisał postów [9640], status [VIP] Reputacja
    Chleb jak chleb. Ostatnio kupiłem w dino ziarnisty-był ok

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [1]
    2023-03-18 16:46:05 [185.117.85.*] id:1657835  
    Patryk100: Napisała postów [1019], status [rozpisany/na] Reputacja
    Mięcho też jesz z Maca?