- Autor: OlekG
- Wyświetleń: 6561
- Dodano: 2023-08-17 / 14:11
- Komentarzy: 1
Zebrano pierwszy miód z Pasieki w CUP
Uczestnicy uroczystego miodobrania mieli okazję spróbować miodu "wyprodukowanego" przez krainki zamieszkujące unikatowe ule z recyklingu elektrycznych odpadów w Centrum Usług Publicznych w Opolu.
Miodobranie w Pasiece w Sercu Opola to nie tylko świetna okazja, by spróbować miejskiego miodu, ale także nabyć cenne umiejętności pszczelarskie i zgłębić wiedzę na temat recyklingu elektrycznych odpadów. "Dzisiejsze święto jest podziękowaniem mieszkańcom naszego Miasta za zaangażowanie na rzecz ochrony środowiska naturalnego, ale jednocześnie jest to przypomnienie, że o przyrodę powinniśmy dbać wszyscy każdego dnia. Ule z recyklingu elektrycznych odpadów i mieszkające w nich pszczoły krainki są symbolem tego, że recykling może mieć dziś bardzo praktyczny wymiar. Jestem także pewny, że miód opolski z Pasieki w Sercu Opola będzie najsłodszy i absolutnie wyjątkowy w porównaniu do wszystkich miodów, które do tej pory próbowaliśmy" - słyszymy.
Pszczoła krainka, która uczestniczy w produkcji miodu w CUP jest niegroźna i nieagresywna. Jest też faworytem wśród pszczelarzy z wielu powodów. Przede wszystkim z powodu dużych możliwości obronnych przeciw innym owadom, pozostając przy tym nieagresywna w stosunku do pszczelarza. Pszczoły te rozpoczynają szybkie dopasowywanie populacji robotnic do dostępności pokarmu wczesną wiosną oraz tak samo szybkie dopasowywanie populacji robotnic w przypadku spadku lub braku pożytków. Odporne na niektóre choroby i pasożyty bardziej niż inne rasy.
Tuż po wschodzie słońca pszczoły lotne, zwane inaczej zbieraczkami, wylatują z uli, by zbierać pyłek i nektar z pobliskich kwiatów. Zebrany nektar przechowują w wolu, by po powrocie do ula, przekazać go "z ust do ust" pszczołom ulowym. Zjawisko przypominające pocałunki zwane jest trofalaksją. Następnie nektar trafia do sześciokątnych komórek plastra, by odparował z niego nadmiar wody, a następnie jest zasklepiany. "Delektując się dziś smakiem miodu z Serca Opola warto podkreślić ogromną pracę pszczół. Każde 150 gramów słodkiego nektaru, to 20 000 lotów, a każda pszczoła wylatuje dziennie maksymalnie 15 razy. Dlatego też powinniśmy być wdzięczni pszczołom za zapylanie roślin, ale także za produkowanie miodu" - podkreśla Kinga Rodkiewicz z Fundacji Odzyskaj Środowisko. "Jestem przekonana, że miód z Pasieki w Sercu Opola będzie wyśmienity" - puentuje.
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
kilu: Napisał postów [84], status [rozkręcił się]
miodzio :-)