• Autor: OlekG
    • Wyświetleń: 6562
    • Dodano: 2023-08-17 / 14:11
    • Komentarzy: 1

    Zebrano pierwszy miód z Pasieki w CUP

    Uczestnicy uroczystego miodobrania mieli okazję spróbować miodu "wyprodukowanego" przez krainki zamieszkujące unikatowe ule z recyklingu elektrycznych odpadów w Centrum Usług Publicznych w Opolu.


    Miodobranie w Pasiece w Sercu Opola to nie tylko świetna okazja, by spróbować miejskiego miodu, ale także nabyć cenne umiejętności pszczelarskie i zgłębić wiedzę na temat recyklingu elektrycznych odpadów. "Dzisiejsze święto jest podziękowaniem mieszkańcom naszego Miasta za zaangażowanie na rzecz ochrony środowiska naturalnego, ale jednocześnie jest to przypomnienie, że o przyrodę powinniśmy dbać wszyscy każdego dnia. Ule z recyklingu elektrycznych odpadów i mieszkające w nich pszczoły krainki są symbolem tego, że recykling może mieć dziś bardzo praktyczny wymiar. Jestem także pewny, że miód opolski z Pasieki w Sercu Opola będzie najsłodszy i absolutnie wyjątkowy w porównaniu do wszystkich miodów, które do tej pory próbowaliśmy" - słyszymy.

    Pszczoła krainka, która uczestniczy w produkcji miodu w CUP jest niegroźna i nieagresywna. Jest też faworytem wśród pszczelarzy z wielu powodów. Przede wszystkim z powodu dużych możliwości obronnych przeciw innym owadom, pozostając przy tym nieagresywna w stosunku do pszczelarza. Pszczoły te rozpoczynają szybkie dopasowywanie populacji robotnic do dostępności pokarmu wczesną wiosną oraz tak samo szybkie dopasowywanie populacji robotnic w przypadku spadku lub braku pożytków. Odporne na niektóre choroby i pasożyty bardziej niż inne rasy.

    Tuż po wschodzie słońca pszczoły lotne, zwane inaczej zbieraczkami, wylatują z uli, by zbierać pyłek i nektar z pobliskich kwiatów. Zebrany nektar przechowują w wolu, by po powrocie do ula, przekazać go "z ust do ust" pszczołom ulowym. Zjawisko przypominające pocałunki zwane jest trofalaksją. Następnie nektar trafia do sześciokątnych komórek plastra, by odparował z niego nadmiar wody, a następnie jest zasklepiany. "Delektując się dziś smakiem miodu z Serca Opola warto podkreślić ogromną pracę pszczół. Każde 150 gramów słodkiego nektaru, to 20 000 lotów, a każda pszczoła wylatuje dziennie maksymalnie 15 razy. Dlatego też powinniśmy być wdzięczni pszczołom za zapylanie roślin, ale także za produkowanie miodu" - podkreśla Kinga Rodkiewicz z Fundacji Odzyskaj Środowisko. "Jestem przekonana, że miód z Pasieki w Sercu Opola będzie wyśmienity" - puentuje.
    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2023-08-18 09:26:17 [88.199.162.*] id:1663394  
    kilu: Napisał postów [84], status [rozkręcił się] Reputacja
    miodzio :-)

    Nick:
    Treść: