Co to jest SIBO?
SIBO to skrót od Small Intestinal Bacterial Overgrowth. Oznacza zespół zaburzeń w obrębie układu pokarmowego, którego przyczyną jest przerost flory bakteryjnej w jelicie cienkim. Szacuje się, że choroba może występować nawet u 22% procent dorosłych, choć niejednoznaczne objawy mogą powodować, że problem dotyczy większej ilości osób, ale nie został poprawnie zdiagnozowany. Jednoznaczny wynik daje dopiero badanie SIBO, czyli wodorowy test oddechowy.
Przyczyny SIBO
Przerost bakteryjny w jelitach może być powodowany przez wiele różnych czynników. Wśród nich znajdują się m.in. częste stosowanie antybiotyków i leków przeciwbólowych, które osłabiają florę bakteryjną jelit. Dolegliwość może być także wywołana obecnością niektórych chorób przewlekłych. Wśród nich znajdują się m.in.: cukrzyca, celiakia, zapalenie trzustki, niealkoholowe stłuszczenie wątroby lub marskość wątroby.
Źródłem schorzenia mogą być także zaburzenia motoryki organizmu lub problemy w strukturalnej budowie jelit. Rozwój przerostu bakteryjnego jelita cienkiego mogą tworzyć np.: zbyt mała ilość kwasu żołądkowego, źle zagojona blizna po cięciu cesarskim, uchyłki w jelitach lub nieprawidłowa budowa przewodu pokarmowego. Specjaliści wskazują również na wpływ stresu oraz nieodpowiednią higienę rąk i jedzenia.
Objawy SIBO
Wśród objawów typowych dla SIBO znajdują się m.in. zaburzenia procesu trawienia w jelicie cienkim, dolegliwości gastryczne oraz problemy z wchłanianiem węglowodanów, tłuszczów, białek i witamin, co może prowadzić do znacznego osłabienia całego organizmu. Typowe objawy SIBO to:
- ból brzucha,
- nudności,
- wymioty,
- biegunki,
- zaparcia,
- uporczywe wzdęcia,
- kłucie w brzuchu,
- anemia,
- niedobór witamin i minerałów,
- uczucie rozdrażnienia.
Charakterystyczne jest to, że większość z nich nasila się szczególnie w okolicach wieczora np. po zjedzeniu świeżych warzyw i owoców, produktów fermentowanych lub zażyciu nieodpowiednio dobranych probiotyków.
SIBO - metody leczenia
Leczenie SIBO polega przede wszystkim na przywróceniu równowagi flory bakteryjnej w jelicie cienkim. Jest to proces wieloetapowy, który najczęściej wymaga wsparcia ze strony lekarza oraz dietetyka. Często dopiero skojarzenie kilku metod przynosi oczekiwane rezultaty. Podstawą jest zawsze leczenie farmakologiczne i odpowiednio dobrana dieta.
Leczenie SIBO antybiotykiem
Odbudowa korzystnej mikroflory jelitowej oraz generacja błony śluzowej jelita często wspomagana jest terapią farmakologiczną. Wybór antybiotyku zawsze należy do lekarza. Większość specjalistów decyduje się na leki zawierające rifaksyminę, która czynnie oddziałuje na bakterie w jelicie z niewielkim ryzykiem wystąpienia działań niepożądanych.
Elementem leczenia farmakologicznego jest także odpowiednio dobrana probiotykoterapia. Warto pamiętać, że antybiotyk niszczy nie tylko niekorzystny nadmiar patogennych drobnoustrojów, lecz także dobroczynne bakterie jelitowe. Ważne jest więc wspomaganie procesu regeneracji mikroflory jelitowej za pomocą szczepów bakterii probiotycznych.
Leczenie SIBO dietą
Podczas leczenia zespołu jelitowego przerostu bakteryjnego ogromne znaczenie ma również dieta. Spowodowane przez zaburzenie ograniczone wchłanianie witamin i innych składników odżywczych sprzyja powstawaniu niedoborów i osłabieniu organizmu. Zadaniem dietoterapii jest więc dostarczenie odpowiedniej ilość składników odżywczych i energii tak, aby organizm miał siłę się zregenerować. Jakie produkty powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie?
Największe deficyty przy SIBO dotyczą zwykle witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Są to witaminy A, D, E i K. W diecie powinny więc znaleźć się produkty będące bogatym źródłem tych składników m.in.: jaja, oleje roślinne, tłuste ryby, orzechy, awokado oraz produkty bogate w żelazo np. mięso wołowe.