• Autor: kam_ila
    • Wyświetleń: 1464
    • Dodano: 2023-12-22 / 07:43
    • Komentarzy: 1

    Opolanie myślą już o świątecznym stole. Jakie potrawy przygotują na wieczerzę?

    (Fot. Dżacheć)

    Opolanie mają cały wachlarz tradycji świątecznych. Od "pełnej chaty" po skromną kolację w najbliższym gronie. Potrawy często się powtarzają w wielu domach, ale są też wyjątki.

    Potrawy wigilijne różnią się na stołach w zależności od regionu, kultury, tradycji i gustów rodzinnych.

    Anna, mieszkanka małej miejscowości województwa opolskiego, podkreśla, że święta to dla niej czas, kiedy mała społeczność miejscowości staje się jedną wielką rodziną. - W przeddzień Wigilii sąsiadki spotykają się, aby wspólnie wypiekać tradycyjne świąteczne ciasta, a domy ozdabiane są jasnymi gwiazdami i lampkami, które tworzą niepowtarzalny świąteczny klimat. Wieczorem, po rodzinnej kolacji spotykamy się z sąsiadami na słodkości, a później wszyscy razem idziemy na pasterkę, by wspólnie świętować narodzenie Jezusa - mówi.

    Na Kresach Wschodnich, które obejmują obszary wschodniej Polski, a także ziemie obecnie znajdujące się na Białorusi i Ukrainie, tradycyjne potrawy wigilijne są często związane z kulturą ludności prawosławnej. Wśród mieszkańców Opola jest duże grono osób, które od lat przygotowują wieczerzę z nutką "dzieciństwa".

    - Na moim stole nie może zabraknąć kutii. To rodzaj kaszy, najczęściej pszennej, przygotowywanej z dodatkiem maku, miodu, orzechów i suszonych owoców. Kutia ma symboliczne znaczenie i jest jednym z kluczowych elementów wigilijnego menu. Są różne wersje jej przygotowywania, ja stawiam na dużo więcej maku i miodu. Oprócz tego zupa grzybowa, ale też barszcz, bo to ulubiona zupa grudniowa mojego męża. Karp na naszym stole podawany jest w wielu wersjach. Zwyczajne smażone dzwonka, w galarecie, duszony i również... faworki z karpia, które bardzo polecam i były nowością dla mojego męża, którego rodzina od pokoleń mieszka właśnie w Opolu - mówi pani Jadwiga.

    - Robimy jeszcze sałatkę - większość może pomylić ją z tradycyjną sałatką jarzynową. Jednak do tego wschodniego specjału dajemy gotowane ziemniaki, marchewki, groszek, jajka, kiszoną kapustę i kiełbasę, wszystko polane majonezem. Tę sałatkę podajemy w pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia - słyszymy.

    Chociaż wiele osób nie wyobraża sobie Wigilii bez karpia, rodziny, kolęd i prezentów, coraz więcej z nas rezygnuje z części tradycji i spędza święta w zgodzie ze sobą.

    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2023-12-22 10:06:31 [188.146.104.*] id:1668241  
    neon: Napisał postów [2749], status [Szycha] Reputacja
    Trele - Morele!

    Nick:
    Treść: