- Autor: kam_ila
- Wyświetleń: 1464
- Dodano: 2023-12-22 / 07:43
- Komentarzy: 1
Opolanie myślą już o świątecznym stole. Jakie potrawy przygotują na wieczerzę?
Opolanie mają cały wachlarz tradycji świątecznych. Od "pełnej chaty" po skromną kolację w najbliższym gronie. Potrawy często się powtarzają w wielu domach, ale są też wyjątki.
Potrawy wigilijne różnią się na stołach w zależności od regionu, kultury, tradycji i gustów rodzinnych.
Anna, mieszkanka małej miejscowości województwa opolskiego, podkreśla, że święta to dla niej czas, kiedy mała społeczność miejscowości staje się jedną wielką rodziną. - W przeddzień Wigilii sąsiadki spotykają się, aby wspólnie wypiekać tradycyjne świąteczne ciasta, a domy ozdabiane są jasnymi gwiazdami i lampkami, które tworzą niepowtarzalny świąteczny klimat. Wieczorem, po rodzinnej kolacji spotykamy się z sąsiadami na słodkości, a później wszyscy razem idziemy na pasterkę, by wspólnie świętować narodzenie Jezusa - mówi.
Na Kresach Wschodnich, które obejmują obszary wschodniej Polski, a także ziemie obecnie znajdujące się na Białorusi i Ukrainie, tradycyjne potrawy wigilijne są często związane z kulturą ludności prawosławnej. Wśród mieszkańców Opola jest duże grono osób, które od lat przygotowują wieczerzę z nutką "dzieciństwa".
- Na moim stole nie może zabraknąć kutii. To rodzaj kaszy, najczęściej pszennej, przygotowywanej z dodatkiem maku, miodu, orzechów i suszonych owoców. Kutia ma symboliczne znaczenie i jest jednym z kluczowych elementów wigilijnego menu. Są różne wersje jej przygotowywania, ja stawiam na dużo więcej maku i miodu. Oprócz tego zupa grzybowa, ale też barszcz, bo to ulubiona zupa grudniowa mojego męża. Karp na naszym stole podawany jest w wielu wersjach. Zwyczajne smażone dzwonka, w galarecie, duszony i również... faworki z karpia, które bardzo polecam i były nowością dla mojego męża, którego rodzina od pokoleń mieszka właśnie w Opolu - mówi pani Jadwiga.
- Robimy jeszcze sałatkę - większość może pomylić ją z tradycyjną sałatką jarzynową. Jednak do tego wschodniego specjału dajemy gotowane ziemniaki, marchewki, groszek, jajka, kiszoną kapustę i kiełbasę, wszystko polane majonezem. Tę sałatkę podajemy w pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia - słyszymy.
Chociaż wiele osób nie wyobraża sobie Wigilii bez karpia, rodziny, kolęd i prezentów, coraz więcej z nas rezygnuje z części tradycji i spędza święta w zgodzie ze sobą.
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
neon: Napisał postów [2749], status [Szycha]
Trele - Morele!