• Autor: kam_ila
    • Wyświetleń: 1320
    • Dodano: 2023-12-26 / 15:17
    • Komentarzy: 0

    Za dużo pierożków? Serniczka? Nie wyrzucaj - podziel się!

    (Fot. Dżacheć)

    Gotowanie w święta i zadbanie o odpowiednią, optymalną ilość jedzenia to duży wyczyn. Lodówki społeczne mogą okazać się bardzo przydatne po świętach, kiedy jedzenia jest nadal nadmiar.


    Święta to czas, w którym Polacy najpierw kupują na potęgę a później marnują najwięcej jedzenia, bo nie są w stanie wszystkiego zjeść. Zazwyczaj świąteczne potrawy lądują w koszu. Zamiast wyrzucić jedzenie, można się nim podzielić z najbardziej potrzebującymi.

    Dwa lata temu lodówka społeczna stanęła przy Punkcie Socjalnym PCK przy ul. Sienkiewicza 2. Z podobnej można skorzystać także przy ulicy Hubala. Kolejna stoi na ulicy Krakowskiej na rogu z Damrota. Cała idea obraca się według prostej koncepcji: "Kiedy masz za dużo jedzenia - wkładasz je do lodówki, a gdy Ci go brakuje - sięgasz do niej". Każdy opolanin może pomóc osobom, które znalazły się w trudnej sytuacji. Pamiętajmy jednak, aby wkładać do lodówek tylko świeżą żywność, w opakowaniu i najlepiej opisaną wraz z datą przygotowania.

    Co jeszcze można zrobić z "resztkami" ze świąt?

    Pozostałości świątecznych dań mogą posłużyć do stworzenia kreatywnych posiłków. Mięsa można wykorzystać do sałatek, np. z dodatkiem świeżych warzyw. Z resztek ryb lub mięs można także przygotować pyszne farsze na pierogi czy dania obiadowe.

    Resztki mięsa mogą posłużyć do przygotowania domowych wędlin, np. past do kanapek czy sałatek. Warzywa z resztek świątecznych dań można wykorzystać do przygotowania domowych przetworów, takich jak konfitury, dżemy czy kiszonki.
    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".