• Autor: Woytazz
    • Wyświetleń: 4818
    • Dodano: 2024-03-15 / 08:00
    • Komentarzy: 0

    "Dobry posiłek w szpitalu" już w naszym regionie

    "Dobry posiłek w szpitalu", to akcja organizowana przez Narodowy Fundusz Zdrowia na terenie całego kraju. Jednak biorą w nim udział placówki, które zgłosiły się do wzięcia udziału w akcji, do grudnia 2023 roku. Opolszczyzna w programie posiada 23 placówki medyczne.

    Wprowadzenie odpowiedniego sposobu żywienia zwiększa szanse chorych na wyzdrowienie, wpływa na poprawę leczenia zachowawczego oraz chirurgicznego. Dobrze odżywiony pacjent szybciej powraca do zdrowia, natomiast niewłaściwie dobrana dieta może negatywnie wpływać na przebieg choroby i powrót do zdrowia, a także wydłużać pobyt chorego w szpitalu. Dlatego też powstała akcja "Dobry posiłek w szpitalu", który ma na celu wprowadzenie nie tylko nowego, dodatkowego jedzenia, lecz oferuje konsultacje dietetyczne oraz spersonalizowane zalecenia żywieniowe do stosowania w domu, po opuszczeniu szpitala. Takie właśnie atrakcje pozyskali m.in. pacjenci Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego w Opolu. Co najbardziej cieszy pacjentów, szczególnie tych z tendencją do podjadania, to fakt, iż uczestnictwo w programie organizowanym przez NFZ dostają dodatkowy, wieczorny posiłek.

    Uniwersytecki Szpital Kliniczny w Opolu ma teraz dodatkowe obowiązki w związku z poprawą jakości żywienia. Placówka medyczna zobowiązana jest do publikowania tygodniowych jadłospisów, a każdego dnia roboczego - zdjęć dań z najczęściej stosowanych diet.

    W przypadku szpitala przy ul. Witosa są nimi dieta podstawowa i dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów.

    Z programu "Dobry posiłek w szpitalu" wyłączeni są pacjenci:
    -żywieni dojelitowo,
    -żywieni pozajelitowo,
    -oddziałów anestezjologii i intensywnej terapii.
    Konkretną dietę - w zależności od schorzenia pacjenta - zleca lekarz.

    Zespół ds. żywienia pacjentów Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego w Opolu opracował kilkanaście rodzajów diet, z wskazaniami do stosowania przez pacjentów w domu (z zastosowaniem, charakterystyką, wykazem produktów i potraw zalecanych, zalecanych w umiarkowanych ilościach i przeciwwskazanych, uwagami technologicznymi dotyczącymi przyrządzania posiłków oraz dziennymi racjami pokarmowymi). Wspomniane przed chwilą diety przygotowane przez specjalistów są ogólnodostępne, do skorzystania za darmo, na stronie www.uskopole.pl

    Pilotażowy program "Dobry posiłek w szpitalu" został wprowadzony pod koniec września br. rozporządzeniem Ministra Zdrowia. Celem programu jest poprawa jakości żywienia w szpitalach. Ma być realizowany do końca czerwca 2024 r. Jest finansowany przez Narodowy Fundusz Zdrowia.

    Zobacz także:
    Czytelnicy pokazują posiłki w opolskich szpitalach. Problem jest znany od lat

    NFZ będzie zachwalać jedzenie szpitalne. Zleca kampanię promocyjną

    Zdjęcie (1/10)

    (Fot. zdjęcia czytelników)

    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".