- Autor: Dagmara
- Wyświetleń: 3533
- Dodano: 2024-04-23 / 16:12
- Komentarzy: 0
Uniwersytecki Szpital Kliniczny uruchomił nową poradnię
W Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym w Opolu uruchomiona została Poradnia Lipidowa w ramach Poradni Kardiologicznych. Jest ona przeznaczona dla pacjentów z przekroczonymi normami cholesterolu i trójglicerydów i w czasie dotychczasowego leczenia nie osiągnęli celów terapeutycznych.
Pracują w niej lekarz kardiolog oraz dietetyk, obydwoje - specjaliści lipidolodzy.
- Zajmujemy się wszystkimi zaburzeniami lipidowymi, szczególnie pacjentami, którzy mają wysokie wartości cholesterolu czy trójglicerydów i w trakcie dotychczasowego leczenia nie osiągnęli celów terapeutycznych-tłumaczy lek. Aleksandra Kamińska-Kegel, specjalista kardiolog i lipidolog.
Pacjent, kierowany do tej poradni, powinien otrzymać od lekarza prowadzącego (np. rodzinnego lub kardiologa) skierowanie do Poradni Kardiologicznej, z adnotacją "leczenie zaburzeń lipidowych" lub z kodem E78.
Dr Kamińska-Kegel prowadzi również w szpitalu program lekowy ,,Leczenie pacjentów z zaburzeniami lipidowymi", finansowany przez NFZ, dla osób z hipercholesterolemią (podwyższonym stężeniem cholesterolu) rodzinną i po zawale serca z dodatkowym czynnikiem.
- Przyczyny zaburzeń lipidowych wynikają z uwarunkowań genetycznych, niezdrowego stylu życia, czasem chorób współistniejących- wylicza dr Kamińska-Kegel. - Dlatego pacjentom poradni lipidowej oferujemy też konsultacje dietetyczne w ramach postępowania niefarmakologicznego.
- Medycyna stylu życia jest jednym z najważniejszych elementów zapobiegania i leczenia zaburzeń lipidowych: modyfikacja nawyków żywieniowych, aktywność fizyczna, unikanie używek oraz suplementacja żywności funkcjonalnej wpłyną na ograniczenie ryzyka sercowo-naczyniowego. - komentuje Szymon Warzecha, dietetyk kliniczny i lipidolog.
- Rekomendacje dietetyczne dotyczą stosowania przede wszystkim modeli żywieniowych opartych o zalecenia diety śródziemnomorskiej. Należy zwrócić uwagę na jakość tłuszczów: uwzględnić w codziennym menu oleje roślinne (oliwa, olej lniany, rzepakowy tłoczony na zimno, orzechy, nasiona, pestki, awokado, miękkie margaryny kubkowe dobrej jakości) oraz tłuste ryby morskie, a ograniczyć tłuszcze odzwierzęce (smażone czerwone mięso, wędliny, kiełbasy, smalec, masło, śmietanę) oraz oleje palmowy i kokosowy. Warto też zwiększyć spożycia błonnika pokarmowego, którego głównym źródłem będą pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, warzywa i owoce. Zalecane jest też ograniczenie cukrów prostych - wskazuje Szymon Warzecha.
Zaburzenia lipidowe - jak podaje dr Agnieszka Kamińska-Kegel - to najczęstszy i najsłabiej kontrolowany czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, który prowadzi do powstania blaszek miażdżycowych i w konsekwencji, m.in. do zawałów serca, udarów niedokrwiennych mózgu, niedokrwienia kończyn dolnych.
Uruchomienie poradni lipidowej w USK W Opolu jest odpowiedzią na zapotrzebowanie na takie usługi medyczne.
Wg danych Polskiego Towarzystwa Lipidologicznego w Polsce jest 255 certyfikowanych lipidologów. W województwie opolskim takich specjalistów jest ośmioro, w tym dwoje z naszego szpitala.
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.