• Autor: Dagmara
    • Wyświetleń: 3533
    • Dodano: 2024-04-23 / 16:12
    • Komentarzy: 0

    Uniwersytecki Szpital Kliniczny uruchomił nową poradnię

    (Fot. USK Opole)

    W Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym w Opolu uruchomiona została Poradnia Lipidowa w ramach Poradni Kardiologicznych. Jest ona przeznaczona dla pacjentów z przekroczonymi normami cholesterolu i trójglicerydów i w czasie dotychczasowego leczenia nie osiągnęli celów terapeutycznych.

    Pracują w niej lekarz kardiolog oraz dietetyk, obydwoje - specjaliści lipidolodzy.

    - Zajmujemy się wszystkimi zaburzeniami lipidowymi, szczególnie pacjentami, którzy mają wysokie wartości cholesterolu czy trójglicerydów i w trakcie dotychczasowego leczenia nie osiągnęli celów terapeutycznych-tłumaczy lek. Aleksandra Kamińska-Kegel, specjalista kardiolog i lipidolog.

    Pacjent, kierowany do tej poradni, powinien otrzymać od lekarza prowadzącego (np. rodzinnego lub kardiologa) skierowanie do Poradni Kardiologicznej, z adnotacją "leczenie zaburzeń lipidowych" lub z kodem E78.

    Dr Kamińska-Kegel prowadzi również w szpitalu program lekowy ,,Leczenie pacjentów z zaburzeniami lipidowymi", finansowany przez NFZ, dla osób z hipercholesterolemią (podwyższonym stężeniem cholesterolu) rodzinną i po zawale serca z dodatkowym czynnikiem.

    - Przyczyny zaburzeń lipidowych wynikają z uwarunkowań genetycznych, niezdrowego stylu życia, czasem chorób współistniejących- wylicza dr Kamińska-Kegel. - Dlatego pacjentom poradni lipidowej oferujemy też konsultacje dietetyczne w ramach postępowania niefarmakologicznego.

    - Medycyna stylu życia jest jednym z najważniejszych elementów zapobiegania i leczenia zaburzeń lipidowych: modyfikacja nawyków żywieniowych, aktywność fizyczna, unikanie używek oraz suplementacja żywności funkcjonalnej wpłyną na ograniczenie ryzyka sercowo-naczyniowego. - komentuje Szymon Warzecha, dietetyk kliniczny i lipidolog.

    - Rekomendacje dietetyczne dotyczą stosowania przede wszystkim modeli żywieniowych opartych o zalecenia diety śródziemnomorskiej. Należy zwrócić uwagę na jakość tłuszczów: uwzględnić w codziennym menu oleje roślinne (oliwa, olej lniany, rzepakowy tłoczony na zimno, orzechy, nasiona, pestki, awokado, miękkie margaryny kubkowe dobrej jakości) oraz tłuste ryby morskie, a ograniczyć tłuszcze odzwierzęce (smażone czerwone mięso, wędliny, kiełbasy, smalec, masło, śmietanę) oraz oleje palmowy i kokosowy. Warto też zwiększyć spożycia błonnika pokarmowego, którego głównym źródłem będą pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, warzywa i owoce. Zalecane jest też ograniczenie cukrów prostych - wskazuje Szymon Warzecha.

    Zaburzenia lipidowe - jak podaje dr Agnieszka Kamińska-Kegel - to najczęstszy i najsłabiej kontrolowany czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, który prowadzi do powstania blaszek miażdżycowych i w konsekwencji, m.in. do zawałów serca, udarów niedokrwiennych mózgu, niedokrwienia kończyn dolnych.

    Uruchomienie poradni lipidowej w USK W Opolu jest odpowiedzią na zapotrzebowanie na takie usługi medyczne.
    Wg danych Polskiego Towarzystwa Lipidologicznego w Polsce jest 255 certyfikowanych lipidologów. W województwie opolskim takich specjalistów jest ośmioro, w tym dwoje z naszego szpitala.
    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".