• Autor: Woytazz
    • Wyświetleń: 68212
    • Dodano: 2024-08-18 / 14:09
    • Komentarzy: 2

    Od jutra nowe zasady w całym kraju odnośnie sprzedaży alkoholu

    (Fot. Pixabay)

    Nowe przepisy dokładnie określają, jakie napoje alkoholowe mogą być określane mianem nalewki. Wkrótce z półek sklepowych znikną produkty, które nie spełniają tych wymogów. W sierpniu upływa okres przejściowy dla producentów na dostosowanie się do nowych regulacji.


    W lutym, na mocy rozporządzenia Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zmieniły się zasady informowania o napojach alkoholowych. Nowe przepisy precyzują, jakie napoje mogą nosić nazwę "nalewka", a także wprowadzają obowiązek podawania rzeczywistej zawartości alkoholu w napojach oferowanych w kawiarniach i barach.

    Za dwa miesiące kończy się okres przejściowy

    Producentom dano czas do 19 sierpnia na dostosowanie etykiet do nowych norm. Produkty wprowadzone na rynek przed tym terminem, oznaczone jako "nalewka", mogą być sprzedawane do wyczerpania zapasów, nawet jeśli nie spełniają nowych wymogów.

    Unijne przepisy dotyczące oznaczania napojów spirytusowych nie zawierają pojęcia "nalewka". To unikalne polskie określenie związane z tradycyjnymi polskimi trunkami. Nalewki to charakterystyczne napoje alkoholowe wytwarzane na bazie alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego. Kluczowym etapem produkcji jest maceracja składników roślinnych - takich jak zioła, orzechy włoskie, pędy sosnowe oraz różne kwiaty i owoce - w alkoholu etylowym, co nadaje nalewkom ich unikalny aromat.

    Aby chronić renomę nazwy "nalewka", rozporządzenie ministra określa szczegółowe wymogi, które muszą być spełnione, aby napój mógł nosić tę nazwę:

    - używanie tradycyjnych metod produkcji, wykluczających dodawanie barwników, aromatów, soków owocowych i ich koncentratów oraz produktów winiarskich,

    - minimalny czas maceracji, zależny od użytych surowców,

    - możliwość uzupełnienia nazwy "nalewka" nazwą dominującego smaku, wynikającą z użytego do maceracji surowca, jak np. nalewka wiśniowa, gdy głównym składnikiem smakowym są macerowane wiśnie.

    Nowe przepisy wprowadzają również obowiązek podawania dokładnej zawartości alkoholu w napojach serwowanych w lokalach gastronomicznych, takich jak restauracje, puby i bary. Obowiązek ten dotyczy wszystkich trunków o zawartości alkoholu powyżej 1,2 proc. objętościowych.
    Dzięki tym zmianom, konsumenci będą mogli lepiej zorientować się w składzie spożywanych napojów alkoholowych.

    Warto też zaznaczyć, że obowiązek ten nie obejmuje drinków i koktajli przygotowywanych na zamówienie klienta.
    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2024-08-18 22:34:12 [89.64.1.*] id:1675334  
    Samiec: Napisał postów [274], status [starszy wyjadacz] Reputacja
    To teraz czas na podawanie OBOWIĄZKOWE procentu wody w wędlinach

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [1]
    2024-08-18 23:37:25 [31.60.45.*] id:1675335  
    Polpha: Napisał postów [9568], status [VIP] Reputacja
    i cukru w kostkach