• Wyświetleń: 412
    • Dodano: 2024-10-08 / 11:45
    • Komentarzy: 0
    • Artykuł sponsorowany

    Jak przygotować perfekcyjną matchę? Przewodnik krok po kroku

    Popularność matchy nieustannie rośnie. Jak się okazuje, wrażenie robi nie tylko jej charakterystyczny zielony kolor. Japońska zielona herbata w formie sproszkowanych liści to także prawdziwa skarbnica antyoksydantów i innych składników odżywczych, które działają prozdrowotnie.Jednak do ich wydobycia niezbędny jest prawidłowy sposób przyrządzania matchy.

    Jak ją przygotować? Znamy odpowiedź!



    Dlaczego warto pić matchę?


    Matcha jest źródłem antyoksydantów (zwłaszcza katechin), które wspierają układ odpornościowy i chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Regularne spożywanie sproszkowanej zielonej herbaty może również poprawić koncentrację i zapewnić dawkę energii. Odpowiada za to unikalne połączenie kofeiny i L-teaniny, która wykazuje łagodne, ale długotrwałe działanie. Dzięki temu efekt pobudzenia jest subtelniejszy niż po kawie, a co za tym idzie - nie odczuwa się nagłego spadku energii po kilku godzinach.

    Dlaczego jeszcze warto sięgnąć po matchę? Ze względu na jej wpływ na metabolizm. Herbata wspiera procesy trawienne, co może okazać się pomocne, jeżeli chcesz schudnąć lub utrzymać aktualną wagę. Z kolei wysoka zawartość chlorofilu wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Przetestuj smak i działanie matchy, kupując ją tutaj: https://www.coffeedesk.pl/herbata/typ/matcha/.


    Idealna matcha krok po kroku


    Do przygotowania perfekcyjnej matchy potrzebujesz kilku akcesoriów: miseczki (chawan), bambusowej miotełki (chasen) oraz sitka. Gdy masz je już pod ręką, możesz przystąpić do działania.

    Zacznij od przesiania 1-2 łyżeczek proszku. Dzięki temu unikniesz grudek w gotowym napoju.

    Zagotuj wodę i poczekaj, aż jej temperatura spadnie do około 70-80°C.

    Nigdy nie zalewaj matchy wrzątkiem!
    Wlej około 60-80 ml ciepłej wody do miseczki z przesianą matchą.

    Użyj bambusowej miotełki i energicznie mieszaj matchę do momentu, aż na powierzchni pojawi się pianka. Chodzi o to, aby dokładnie rozpuścić proszek, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

    Matcha jest gotowa do spożycia natychmiast po przygotowaniu.

    Co można dodać do matchy?

    Tradycyjnie matcha jest podawana solo, bez żadnych dodatków. Jeżeli jednak chcesz podkręcić jej odrobinę gorzkawy smak, możesz sięgnąć po kilka produktów. Najpopularniejszym z nich jest spienione mleko, dzięki któremu przygotujesz tzw. matcha latte. Może być klasyczne lub roślinne, np. migdałowe, sojowe czy owsiane - wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych i dietetycznych. Najważniejsze, aby dobrze je spienić. Pomoże Ci w tym spieniacz do mleka, który kupisz w Coffeedesk:https://www.coffeedesk.pl/akcesoria/akcesoria/spieniacze-do-mleka/

    Jeżeli preferujesz słodsze napoje, możesz dodać do matchy trochę miodu, syropu klonowego albo stewii, a także przyprawy - cynamon, imbir czy kardamon. Postaraj się jednak nie przesadzić z ich ilością, aby nie przyćmić smaku samej zielonej herbaty.

    Artykuł sponsorowany

    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".