Zespoły Działu Żywienia oraz Działu Higieny i Obsługi Żywienia przeszły szkolenia i uzyskały certyfikat "Szpital przyjazny osobom na diecie bezglutenowej", przyznawany w ramach akcji społecznej i potwierdzający wiedzę o przygotowywaniu i podawaniu posiłków dla pacjentów z nietolerancją glutenu.
- Szkolenie obejmowało takie aspekty, jak: odpowiednie realizowanie zakupów, przechowywanie produktów bezglutenowych w separacji od pozostałych, przygotowywanie i podawanie posiłków bezglutenowych pacjentom - wylicza Grażyna Jagielczuk, kierownik Działu Żywienia w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym w Opolu.
W szkoleniu wzięli udział pracownicy USK zaangażowani w przygotowywanie i wydawanie posiłków: magazynierzy, kucharze, pomoce kuchenne, dietetycy oraz personel oddziałów, który wydaje posiłki pacjentom.
Zdobyta przez pracowników wiedza została zweryfikowana przez organizatorów szkolenia. W efekcie Uniwersytecki Szpital Kliniczny w Opolu uzyskał certyfikat "Szpitala przyjaznego osobom na diecie bezglutenowej", a pracownicy, których wiedza została sprawdzona testem - certyfikaty imienne.
- Po szkoleniu omówiliśmy ponownie zasady przygotowywania i wydawania posiłków bezglutenowych w naszym szpitalu: wskazaliśmy specjalne stanowiska do przechowywania produktów stosowanych w tej diecie, w kuchni wydzieliliśmy stanowisko, narzędzia i naczynia do przygotowywania takich posiłków, także pracownicy wydający posiłki mają wydzielone naczynia do transportowania potraw z kuchni na oddziały. Wszystko to, po to, żeby ograniczyć ryzyko zanieczyszczenia składników i potraw glutenem - wyjaśnia dietetyczka Michalina Arentewicz.
Naczelna pielęgniarka Maria Grzeczna, która sprawuje nadzór nad żywieniem w USK w Opolu, podkreśla, że dieta bezglutenowa nie jest w szpitalu nowością, a pacjenci, chorujący na celiakię czy inne choroby glutenozależne, także wcześniej mieli zapewnione odpowiednie żywienie.
- Udział w szkoleniu i uzyskanie certyfikatu to dowód na to, że nasz zespół nieustannie aktualizuje wiedzę o specjalistycznych dietach - mówi Maria Grzeczna. - Leczymy pacjentów z różnego rodzaju chorobami, a w zależności od schorzenia zapewniamy im dostosowaną opiekę żywieniową, która jest elementem terapii - wskazuje naczelna pielęgniarka.
Od listopada 2023 roku USK w Opolu uczestniczy w pilotażowym programie "Dobry posiłek w szpitalu". Dodatkowe finansowanie z NFZ pozwala na zapewnienie pacjentom bardziej zróżnicowanych posiłków oraz konsultacji dietetycznych.
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
2024-11-10 05:41:05 [89.69.136.*] id:1677275 czajka majka: Napisała postów [1], status [żółtodziób]
Oj oj należy panią kierowniczkę wysłać na szkolenie ! wg HACCP:
- kolory desek ! przeznaczenie: żółta do surowego drobiu, brązowa do wędlin
i gotowanych mięs, niebieska do surowych ryb i owoców morza, czerwona do
surowych mięs ...
- gotowane jaja i ? a tam decha niebieska ? stanowiska pomieszane !
- nakrycie głowy nad kotłem ? z zupą ?
- zegarek to też biżuteria !
...niezły tam macie b...del siostry !
Żeby się chwalić trzeba mieć się czym się chwalić !
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
czajka majka: Napisała postów [1], status [żółtodziób]
Oj oj należy panią kierowniczkę wysłać na szkolenie ! wg HACCP: - kolory desek ! przeznaczenie: żółta do surowego drobiu, brązowa do wędlin i gotowanych mięs, niebieska do surowych ryb i owoców morza, czerwona do surowych mięs ... - gotowane jaja i ? a tam decha niebieska ? stanowiska pomieszane ! - nakrycie głowy nad kotłem ? z zupą ? - zegarek to też biżuteria ! ...niezły tam macie b...del siostry ! Żeby się chwalić trzeba mieć się czym się chwalić !