• Autor: Woytazz
    • Wyświetleń: 435
    • Dodano: 2024-11-24 / 12:11
    • Komentarzy: 0

    Daniel Bewko zdemolował konkurencję podczas Carving Cup 2024

    Pochodzący z Chrząstowic 24-letni Daniel Bewko swoim talentem zdemolował konkurencję podczas Carving Cup 2024. Owocowe rzeźby 24-latka zgarnęły niemalże wszystkie możliwe medale.

    W Pradze swoje rzeźby reprezentowało wielu utalentowanych artystów z Czech, Słowacji i Polski. Jednakże to Daniel Bewko triumfował raz za razem.

    W kategorii carving na żywo motywem przewodnim był podwodny świat. Na wykonanie zadania zawodnicy mieli 3 godziny, a głównym surowcem musiał być arbuz lub dynia.

    Pochodzący spod opolskich Chrząstowic Daniel Bewko wybrał arbuza i przygotował perfekcyjnie wyrzeźbioną grafikę syreny pośród fal.

    Arbuz był osadzony na wazonie, w którym Bewko umieścił rafę koralową z arbuza i imbiru, krewetkę i rybkę z dyni oraz kwiat lotosu z melona.

    Zastrzeżenie konkursowe było takie, że zawodnicy nie mogli użyć więcej niż czterech surowców.

    Za tę pracę Daniel Bewko otrzymał złoty medal. Tak, jak i w drugiej kategorii rzeźb przygotowanych chwilę przed konkursem, we własnym zaciszu domowym.

    Surowcem w tej kategorii była dynia. Bewko zdecydował się na odmianę lunga di Napoli, która jest podłużna i wdzięczna do rzeźbienia.

    Rzeźb, które zaprezentował 24-latek były dwie.

    Na jednej powstała grafika myśliwego, który w towarzystwie psa poluje na kaczki, a na drugiej - jeleń z rogami wychodzącymi w przestrzeń, poza dynię.

    Stworzenie jednego dzieła zajęło artyście około 18 godzin. Trud został doceniony, bo i w tej kategorii Daniel Bewko wywalczył złoto. Ponad to otrzymał złoto za wszechstronność i talent, puchary za całokształt twórczości oraz za największą oryginalność.

    Daniel Bewko poza pełną pulą medali i pucharów zgarnął również drugie miejsce w nowej konkurencji For Gastro of Carving Challenge.

    Nowa konkurencja polegała na rzeźbieniu na żywo. W pierwszym etapie zawodnicy mieli za zadanie wyrzeźbić w ciągu 15 minut różę z warzywa lub owocu z listkami z dyni. Zawodnicy, którzy przeszli dalej dostali mango i w 30 minut musieli stworzyć pracę według własnego pomysłu.

    W ścisłym finale zawodnicy mogli wybrać dynię piżmową lub melona żółtego, a tematem przewodnim był motyl i kwiat.

    Finałowy etap również trwał pół godziny.

    Zdjęcie (1/17)

    (Fot. Gmina Chrząstowice)

    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".