• Autor: Dagmara
    • Wyświetleń: 687
    • Dodano: 2024-12-31 / 10:44
    • Komentarzy: 2

    7 tradycji noworocznych związanych z jedzeniem

    (Fot. Pixabay)

    Nowy Rok to czas pełen zwyczajów i tradycji, które mają przynieść szczęście, dostatek i powodzenie. W wielu krajach kluczową rolę odgrywają symboliczne potrawy, które spożywa się z tej okazji. Oto 7 wyjątkowych tradycji kulinarnych z całego świata.

    1. Soczewica na szczęście - Włochy

    We Włoszech soczewica symbolizuje monety, a tym samym bogactwo i szczęście. Tradycyjne danie noworoczne to cotechino e lenticchie - kiełbasa z soczewicą, które obowiązkowo pojawia się na stole w Sylwestra.

    2. Granaty dla dostatku - Turcja

    W Turcji granaty są symbolem płodności i obfitości. Popularnym zwyczajem jest otwieranie granatów o północy lub nawet rozbijanie ich przed domem, aby rozsypane nasiona przyniosły szczęście.

    3. Pieczone prosię - Austria

    Na austriackim stole w Nowy Rok króluje pieczone prosię jako symbol szczęścia. Uzupełnieniem są często dekoracje w kształcie świnek wykonane z marcepanu, ciasta lub czekolady.

    4. Makaron na długowieczność - Japonia

    Japończycy w Nowy Rok jedzą sobę, czyli zupę z makaronem gryczanym. Długie nitki makaronu symbolizują długowieczność i płynne przejście między starym a nowym rokiem.

    5. Cebula jako symbol odrodzenia - Grecja

    W Grecji nad drzwiami wiesza się cebulę, która symbolizuje wzrost i odrodzenie. Rankiem w Nowy Rok cebula zostaje zdjęta i przynosi domownikom szczęście na nadchodzący rok.

    6. Winogrona na szczęście - Hiszpania

    W Hiszpanii tuż przed północą zjada się 12 winogron - jedno na każdy miesiąc nadchodzącego roku. Tradycja głosi, że każde winogrono zjedzone w rytm zegara zapewnia szczęście w odpowiednim miesiącu.

    7. Pudding ryżowy z niespodzianką - Szwecja i Norwegia

    W Szwecji i Norwegii popularny jest pudding ryżowy, w którym ukrywa się migdał. Osoba, która go znajdzie, może liczyć na szczęście przez cały rok.

    Nowy Rok to doskonała okazja, by wzbogacić swoje menu o symboliczne potrawy z różnych stron świata. Czy w tym roku wypróbujesz którąś z tych tradycji?
    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2024-12-31 10:49:55 [192.168.32.*] id:1678547  
    Gaz: Napisał postów [5630], status [VIP] Reputacja
    A w Polsce pieczony baran.

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [1]
    2024-12-31 14:56:29 [192.168.32.*] id:1678551  
    azam: Napisała postów [950], status [stały bywalec] Reputacja
    :D :D :D