- Autor: Greg
- Wyświetleń: 5642
- Dodano: 2012-08-05 / 13:37
- Komentarzy: 17
W Bierkowicach gotują, degustują i śpiewają
Różnych potraw probówał też marszałek Józef Sebesta.
Degustacje regionalnych potraw i napitków, wyroby rękodzieła i możliwość zwiedzenia skansenu - to wszystko czeka na gości dzisiejszego Festiwalu Folklorystycznego.
Ze skansenu nie sposób wyjść głodnym - w wielu chatach urządzono pokazy gotowania śląskich i staropolskich dań, które na miejscu można skosztować. Tradycyjny żur, rolada z kluskami i modrą kapustą to tylko nieliczne z potraw.
Część z nich, przygotowana w specjalnym namiocie, jest oceniana przez jury. Walczą bowiem o laury w konkursie "Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów".
Na scenie pod wiatrakami prezentują się zespoły ludowe z Polski oraz Czech, zaś dookoła rozstawili się rzemieślnicy, sprzedający swoje wyroby. Są więc różnego rodzaju miody i nalewki, wyroby włókiennicze i rzeźby oraz obrazy. Mimo sierpnia można już zaopatrzyć się w ręcznie zdobione choinkowe bombki czy kroszonki.
Z kolei w tradycyjnym piecu z Rudziczki wypiekane są m.in. pierogi postne. Ich farsz składa się z kaszy gryczanej, ziemniaków i kapusty. Produkt ten został wpisany kilka lat temu na listę produktów regionalnych.
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
Boerin: Napisał postów [18676], status [VIP]
O.T. Nie mozna nic napisac pod "lazagne" to ja tylko powiem ze robie najlepsze na swiecie! ;))